[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Magas a magyar vállalatoknál a halasztott fizetések száma

Feltöltve: 2016. 05. 23

A magyar vállalatoknál továbbra is magas a halasztott fizetések száma a térség más országaival összehasonlítva - derül ki az Atradius hitelbiztosító felméréséből, amelyben a régió több mint 800 cégét kérdezték.


Az MTI-nek csütörtökön eljutatott közlemény szerint tavaly a magyar cégeknél a vállalati értékesítések 54 százaléka történt hitelre, Csehországban ez az arány 44, Lengyelországban 35, Szlovákiában 27 százalék volt.

A magyar vállalati kintlévőségeknek átlagosan a 36 százalékát nem egyenlítették ki a fizetési határidőig, ami viszont alacsonyabb a kelet-európai 43 százalékos átlagnál.

A magyar vállalatoknál a kintlévőségek forgási sebessége 53 nap, a számla kiegyenlítésére adott átlagosan 28-30 napos határidő helyett. Ez egy hónappal rövidebb idő az előző évihez képest.

Míg a régióban 1,2 százalékot tesznek ki a behajthatatlan vállalatközi tartozások, a magyar vállalatoknál ez az arány 0,2 százalékponttal kevesebb. A magyar vállalatok esetében a behajthatatlan kintlévőségeket szinte kizárólag belföldi leírások alkották, és legtöbbször az építő- és az élelmiszeriparhoz kapcsolódtak - olvasható a piaci elemzésben.

Az Atradius a világ 50 országában több mint 160 irodát üzemeltet, és 100 millió cég adatait tartalmazó hitelinformációs adatbázissal rendelkezik. A vállalatcsoport árbevétele 1,6 milliárd euró volt 2015-ben. Az Atradius tulajdonosa a spanyol Grupo Catalana Occidente biztosító.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma