[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

NAV: nem változtak az utasforgalmi szabályok az új uniós vámkódex miatt

Feltöltve: 2016. 06. 30

Nem változtak az utasforgalomra vonatkozó szabályok a május 1-jén hatályba lépett új uniós vámkódex miatt - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtófőnöke csütörtökön Röszkén.


Suller György Attila a nyári szezon előtti sajtótájékoztatón elmondta, az unión belül utazók csupán szúrópróba szerű ellenőrzésekkel találkozhatnak. Csak bizonyos áruféleségek - mint a vadászfegyverek vagy gyógyszerek - szállítása engedélyhez kötött, illetve a jövedéki termékre vonatkoznak korlátozások.

Az unión kívülről 300 euró - légi forgalomban 430 euró - értékhatárig hozható be áru vám- és adómentesen, 15 év alatti utasok esetében ez a határ 150 euró. A 17. életévüket betöltők közúton 40, légi forgalomban 200 szál cigarettát, 16 liter sört, négy liter bort és egy liter tömény szeszes italt hozhatnak - tudatta a sajtófőnök.

A vám- és pénzügyőrség nem javasolja az utazóknak, hogy húskészítményeket, tejet, nyers élelmiszert vigyenek magukkal, mert ezekre számos országban a fertőzésveszély megakadályozása miatt korlátozások érvényesek.

Suller György Attila felhívta a figyelmet arra, hogy engedélyhez kötött a vadon élő növények és állatok védelméről szóló CITES-egyezmény alá tartozó fajok, illetve a belőlük készített termékek behozatala. Hozzátette: ezért nem érdemes a bazárban korallból készített ékszereket vagy kígyóbőr táskát vásárolni.

Az unión kívülre utazóknak a 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelenteniük.

A NAV az utasforgalomra vonatkozó szabályokról tájékoztató kiadványt készített, amely papír alapon és a szervezet honlapján is elérhető, és egy mobilalkalmazást is fejlesztettek.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense elmondta, a röszkei az ország legnagyobb forgalmú közúti átkelője, tavaly június elejétől szeptember végéig kifelé 1,1 millió, befelé 1,3 millió utas lépte át a határt itt.

A megnövekedett forgalmat a csempészek is igyekeznek kihasználni nagyobb - akár több száz kilós - kábítószerfogások is előfordulnak nyaranta - tudatta.

Tavaly nyáron 24 bűncselekmény, javarészt dohánytermékek csempészete miatt tettek feljelentést Röszkén, 3195 alkalommal szabtak ki vámigazgatási bírságot kisebb mennyiségű cigaretta és alkohol behozatala miatt, jellemzően a Nyugat-Európába visszatérő vendégmunkásokkal szemben - közölte a sajtóreferens.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma