[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Fájhat a feje a képviselőknek a 98 százalékos adó miatt

Feltöltve: 2011. 04. 07

Jobbikos képviselő nyújtott be módosítót a 98 százalékos különadóhoz, hogy azt a parlamenti képviselőknek is meg kelljen fizetniük. A módosítás alkalmazása nem lesz könnyű: nem derül ki ugyanis, milyen határidőhöz kell igazodni, az szja-hoz vagy a módosítóéhoz.


Egy jobbikos képviselő módosító indítványt nyútott be, hogy a parlamenti képviselőkre is vonatkozzon a 98 százalékos különadó megfizetésének kötelezettsége. Mint az világossá vált, a parlamenti képviselőkre speciális státuszuk miatt pillanatnyilag nem vonatkozik ez az adó, mivel nem klasszikus értelemben vett munkavállalók.
 
A Fidesz sietett kiemelni: a kormány eredeti szándéka arról szólt, hogy mindenkinek meg kell fizetnie az adót, így ha véletlenül a képviselők kimaradtak, akkor egy törvénymódosítással korrigálnák ezt a hibát. A szabályozás egyébként öt képviselőre vonatkozna csak az Index információ szerint, köztük egyetlen kormánypárti sincs. A kormánypártot - amely egyébként hetek óta kizárólag az alkotmányalkotással foglalkozik - a módosító benyújtásában Volner János előzte meg.
 
A szövegbeli hiányosság cseppet sem meglepő. A 98 százalékos különadó szabályozása eleve másodszorra ment csak át az alkotmányossági szűrőn, akkor is úgy, hogy az Alkotmánybíróság jogköreit visszanyesték. A szöveg maga ad hoc jellegű és az indoklás szerint is egyetlen célja van: múltban keletkezett jövedelmeket visszamenőleg megadóztatni.
Javaslata szerint a módosítás 30 napot hagyna az érintetteknek arra, hogy felkészüljenek. Kérdés persze, mire.
 
A módosítót egy ideig biztosan nem tárgyalja a ház, mivel az alkotmány legyártása mellett más ügyek nem kerünek napirendre. Az alaptörvény zárószavazása április 18-án lesz, vagyis legkorábban 19-én kerülhet a ház elé a javaslat - már ha feltételezzük, hogy ezt a verziót támogatja a kormány, s nem nyújt be hasonlót maga. Gyorsított eljárásban húsvét után, vagyis április utolsó napjaiban lehet megszavazni a javaslatot, s további pár napot mindenképp igénybe vesz, amíg a köztársasági elnök aláírja azt. Optimális estben május 2-án jelenhet meg a szöveg a Magyar Közlönyben.
 
Innen kellene tehát számolni a 30 napot, ez június 1. Ugyanakkor az eredeti törvény szerint az adót az szja-bevallással egyidőben, praktikusan május 20-áig kell megfizetni és bevallani. Így nem világos, hogy mit is kell tennie az érintett képviselőnek, melyik határidőhöz kell magát tartania. Külön problémát jelent, ha a képviselő egyéni vállalkozóként már február 25-én benyújtotta bevallásást 2010-ről.
 
(Forrás:www.napi.hu)
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma