[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

A magánszállásadók átalányadózása

Feltöltve: 2011. 04. 07

Az államháztartási törvény módosításába csomagolt változás az szja-törvény tételes átalányadózásra vonatkozó rendelkezéseit visszamenőleg, 2011. január 1-től módosítja.


Az államháztartási törvény módosításáról szóló 2011. évi XXXI. törvény módosította a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 57/A §-át.
 
Az Szja törvény eddig hatályos rendelkezései szerint a tételes átalányadózást csak azok a fizetővendéglátó magánszemélyek választhatják, akik tevékenységüket az adóévben legfeljebb 90 napos időtartamban folytatják.
 
Ez a rendelkezés hátrányosan érinti a magán-szállásadást. A módosítás visszaállítja a korábbi állapotot, amely szerint a tételes átalányadózás csak turisztikai, utazási célú magán-szállásadás esetében alkalmazható, nem terjed ki a tartós szobakiadásra, de az adóéven belül nem korlátozza a tevékenység folytatásának időtartamát.
 
Az ideiglenes tartózkodás felső határa 90 nap, ez az időtartam azonban adóévenként és személyenként értendő. A módosított szabályt már az adózási mód 2011. évi választásánál alkalmazni lehet, tehát visszamenőleges hatálya van.

(Forrás:www.ado.hu)
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma