[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Helyi adókat is behajthat a NAV

Feltöltve: 2011. 04. 07

Az önkormányzati adóhatóság kérésére az állami adóhatóság is behajthatja a helyi adóval és gépjárműadóval összefüggő tartozásokat, ha annak értéke eléri a 10 ezer forintot.


Az Art. 161/A. §-a értelmében az állami adóhatóság az adók módjára behajtandó köztartozások behajtására irányuló szabályok szerint az önkormányzati adóhatóság megkeresése alapján végrehajtja az önkormányzati adóhatóság által nyilvántartott helyi adóval, illetve gépjárműadóval összefüggő tartozásokat, feltéve ha a tartozás meghaladja a 10.000 forintot.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatója szerint az önkormányzati adóhatóság havonta, a hónapot követő hó 15. napjáig keresheti meg az állami adóhatóságot a végrehajtás céljából.
 
A végrehajtási eljárás lefolytatása kizárólag belföldön tartozik az állami adóhatóság hatáskörébe. Amennyiben belföldön végrehajtás nem foganatosítható, úgy a külföldön történő végrehajtás iránt az önkormányzati adóhatóságnak kell intézkednie. Nincs helye végrehajtásnak, ha a kötelezett felszámolási eljárás alatt áll.
 
A NAV a megkeresésben közölt tartozásra fizetési könnyítést nem engedélyezhet, a tartozást nem mérsékelheti, és behajthatatlanság címén nem tarthatja nyilván.
 
A helyi adóval illetve gépjárműadóval összefüggő tartozások behajtását kezdeményező önkormányzati adóhatóságoknak a behajtási megkereséseiket a NAV honlapjáról letölthető adatlap kitöltésével célszerű megküldeni.
 
A megkeresés személyhez kötött jogosultság, így engedményes, vagy a tartozás nyilvántartására nem jogosult szervezet, személy végrehajtási eljárást nem kezdeményezhet.
 
(Forrás:www.ado.hu)
 
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma