[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Tállai: az adóbeszedési rendszerben alapvető a preventív megközelítés

Feltöltve: 2016. 12. 01

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője szerint az adóbeszedési rendszer hatékonyságának kulcsa a kockázatos területek beazonosítása, a preventív alapú megközelítés, ebben pedig meghatározó szerep jut az innovatív informatikai megoldásoknak.



Tállai András adóügyi államtitkár erről a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) éves konferenciáján beszélt Balatonalmádiban - közölte az Állami Számvevőszék az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint az államtitkár kifejtette: a svéd gyakorlat a prvencióban jó követendő példa lehet. Svédországban a készpénzforgalmat bonyolító vállalkozások esetében nyilvántartási rendszereket vezettek be, a vállalkozásokat naprakész és ellenőrizhető nyilvántartások vezetésére kötelezték. A svéd modellben egységesítették a munkafolyamatokat.

A NAV vezetője kiemelte: a svéd modell arra hívja fel a figyelmet, hogy a hatékony adóhatóság működésében egyszerre kell alkalmazni az ellenőrzési eszközöket, a támogatást nyújtó szolgáltatásokat és törekedni kell az átláthatóságra. Megemlítette: Svédországban nincs adótitok, vagyis mindenki megtudhatja például a szomszédjáról, miként adózik.

Tállai András a konferencián szólt arról is: a felminősítést a nemzetközi hitelminősítők részéről mindenekelőtt az adórendszer stabilizálása alapozta meg, ami hozzájárult az elmúlt évek rendkívül pozitív makrogazdasági folyamataihoz. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években számottevő eltolódás volt tapasztalható a forgalmi és vagyonalapú adók irányába.

Óriási eredménynek nevezte, hogy az egyes adók és járulékok csökkentésével, valamint a társadalompolitikai támogatások bővítésével egyidejűleg javult a magyar gazdaság teljesítőképessége, ami egyértelműen megmutatkozik a makrogazdasági folyamatokban. Kiemelte az online pénztárgép-, illetve az ekáer-rendszer bevezetését és alkalmazását, amelyek túl is teljesítik a tervezett bevételeket.

"Versenyképes adórendszer és hatékonyan működő szolgáltató adóhatóság. Ez az, ami hozzájárul majd a társadalmi bizalom erősítéséhez és az adófizetési morál javításához is, amivel tovább fehéredhet a magyar gazdaság. Ez tovább javítja majd a makrogazdasági eredményeket és hozzájárul Magyarország versenyképességéhez" - fogalmazott az adóhatóság vezetője.

A konferencián Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Innováció - az ellenőrzési szakma megújítása című előadásában kifejtette: az ellenőrzési szakmának és az ellenőri szervezeteknek időről időre újra kell értelmezniük szerepkörüket, a folyamatos alkalmazkodás, a változásokhoz való viszonyulás, az innováció a folyamatok részévé kell, hogy váljon.

A jó ellenőrzés-szakmai módszertan - különösen, ha az nyilvános - önmagában is hozzájárul a közpénzügyek átláthatóságához és rendezettségéhez.

Az ÁSZ és az MPGE elnöke kifejtette: az innovatív informatikai megoldások, azok fejlődése, és az ez által felmerülő kihívások az ellenőrzés technikai-módszertani fejlesztéseinek katalizátorai.

forrás: MTI
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma