[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Nyugdíjszabály – milliós bírság lehet a vége, ha a cégek nem teljesítik a kötelességüket

Feltöltve: 2023. 10. 17

Az Adó.hu szakértője összefoglalta, milyen kötelezettségük van a munkáltatóknak a nyugdíjmegállapítással összefüggésben, és milyen bírsággal járhat, ha ennek nem tesznek eleget. A jogszabályok alapján:


Forrás: 24.hu

- a foglalkoztatónak köteles megőrizni a biztosított, volt biztosított biztosítási jogviszonyával (például munkaviszonyával) összefüggő, a szolgálati időről vagy a nyugellátás megállapítása során figyelembevételre kerülő keresetről, jövedelemről adatot tartalmazó munkaügyi iratait, méghozzá

- a biztosítottra, volt biztosítottra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését (az 1957-től születetteknél ez már 65 év) követő öt évig. Ami még fontos, hogy nincs eltérő rendelkezés arra a helyzetre, ha a foglalkoztató biztosítottja, volt biztosítottja a nyugdíjkorhatár betöltése előtt a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátását igényelte, és a nyugdíj megállapítás részére már ebben a korábbi időpontban megtörtént.

Ha pedig a foglalkoztató jogutód nélkül megszűnik, köteles bejelenteni a székhelye, telephelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, hogy a fenti munkaügyi iratokat hol őrzi.

Amennyiben a foglalkoztató fenti kötelezettségét nem teljesíti, vagy késedelmesen teljesíti, illetve annak nem az előírt módon tesz eleget, mulasztási bírságot köteles fizetni. A bírság 50 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet, de ha a jogsértést egy éven belüli ismételten megállapítják, 1 millió forint is lehet, amit az ügyben eljárt nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez kell befizetni.




Weboldalfejlesztés: SimiSoma