[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Londoni elemzők: további gyorsulás és kamatcsökkentés várható

Feltöltve: 2012. 09. 13

Várhatóan tovább gyorsul a következő hónapokban a magyarországi infláció, elsősorban a külső élelmiszer-ársokkok miatt, de ez nem lesz akadálya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb kamatcsökkentéseinek - jósolták az augusztusi inflációs adatok keddi ismertetése után londoni felzárkózó piaci elemzők.


A KSH keddi bejelentése szerint a fogyasztói árak augusztusban 6,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak szakértőinek zöme is 6 százalék körüli, illetve azt valamivel meghaladó tizenkét havi inflációt várt a múlt hónapról.

A 4cast nevű londoni pénzügyi elemzőcég felzárkózó térségi közgazdászai a keddi adatismertetés utáni értékelésükben azt valószínűsítették, hogy a magyarországi inflációra a következő hónapokban is felfelé ható nyomás érvényesül, részben amiatt, mert a legutóbbi világpiaci kukorica- és búzaár-emelkedési sokkok szeptembertől már erőteljesebben átszűrődnek a magyar fogyasztói árakba.

A ház elemzői szerint ugyanakkor az MNB monetáris tanácsa az augusztusi kamatcsökkentési döntéssel világossá tette, hogy ez nem akadálya a pénzügypolitikai enyhítésnek.

A 4cast szakértői szerint továbbra is valószínű, hogy az MNB szeptemberben újabb kamatcsökkentést hajt végre.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma