[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Deloitte: bíznak a növekedésben a vállalatok pénzügyi vezetői

Feltöltve: 2015. 03. 10

A Deloitte felmérése szerint a magyar pénzügyi vezetők körében tovább nőtt a gazdasági növekedéssel kapcsolatos optimizmus, saját cégük kilátásait viszont pesszimistábban látják, mint a régió más országaiban működő cégek pénzügyi igazgatói.


Az adótanácsadó cég 14 kelet-közép-európai országban évente végzi el felmérését, a legfrissebb eredményeit hétfőn juttatta el az MTI-hez.

A közlemény idézi Molnár Gábort, a Deloitte partnerét, aki elmondta, hogy a GDP-növekedés kilátásait illetően kiemelkedően optimisták lettek a magyar pénzügyi vezetők: míg 18 hónappal ezelőtt a válaszadók mindössze 2 százaléka jósolt GDP-bővülést, 2013 végére már 28 százalékuk volt derűlátó, a tavalyi év végére pedig már 70 százalékuk. Ez az eredmény régiós összevetésben kimagasló - tette hozzá.

Bár 2013 második feléhez képest a magyar válaszadók felének nem változott a megítélése vállalatuk pénzügyi kilátásait illetően, az optimista pénzügyi vezetők száma 35-ről 30 százalékra csökkent, míg a kevésbé bizakodók aránya 16-ról 20 százalékra nőtt.

Annak ellenére, hogy Magyarországon nagyobb ütemben csökkent a munkanélküliség, mint bármelyik vizsgált régiós országban, a pénzügyi vezetők többségének körében vegyes kép alakult ki: már 39 százalékuk ítéli úgy, hogy az állástalanság mértéke csökkeni fog, miközben 2012 elején még csak 5 százalékuk vélekedett így. A vezetők 28 százaléka a munkanélküliség növekedését várja, míg 33 százalékuk semmilyen változásra nem számít.

A vállalati eladósodottságot nézve szintén enyhe pozitív hangulatváltozás észlelhető a megkérdezettek körében: az igazgatók mindössze 11 százaléka várja az adósság növekedését, 56 százalékuk nem számít változásra, míg 33 százalékuk csökkenést vetít előre.

A pénzügyi vezetők úgy gondolják, hogy egyre könnyebben lehet elérni a vállalkozások számára szükséges hitelforrásokat: 2012 végén még egyetlen válaszadó sem gondolta ezt, ma már 14 százalékuk vélekedik így.

A tartósan alacsony kamatok miatt a banki hitelfelvétel megítélése számottevően javult az elmúlt évekhez képest, 2012 végén még csak a pénzügyi vezetők 4 százaléka vélte kecsegtető finanszírozási lehetőségnek a hitelfelvételt, napjainkban már 40 százalékuk.

A magyar pénzügyi vezetők 78 százaléka szerint 2015 során sem lesz hiány szakértői munkaerőből pénzügyi területen, és bár 18 hónappal ezelőtt még ennél is magasabb volt az emberi erőforrás bőségét illető optimizmus, a pozitív válaszadási arány régiós szinten kimagasló. Kritikusnak látszik ugyanakkor évek óta az utánpótlás közép- és felsővezetői szinten. Fontos változás viszont a korábbi évekhez képest, hogy a megkérdezettek szerint junior szinten nőtt jelentősen a hiány - olvasható a Deloitte felmérésében.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma